maandag 10 januari 2011

Voor ouderen een uitweg: de 50plus partij


Jan Nagel, lijsttrekker partij 50plus voor de Eerste Kamer


Van de 50plus partij had ik nog niet gehoord maar nu duiken namen op van mensen die zich in naam van deze partij opwerpen als kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen. Daaronder zijn voormalige rechters, gemeentebestuurders en zelfs een enkele bekende TV-persoonlijkheid (Koost Postema), die als lijstduwer optreedt. De strategie is om na de Provinciale Statenverkiezingen een sleutelpositie te verwerven in de Eerste Kamer en zo een rol te krijgen in de macht op het Binnenhof.

Ik ben geen liefhebber van partijen die de belangen vooropstellen van een enkele groep maar als 50plusser wil ik natuurlijk wel weten wat er in het vat zit als deze partij zou winnen. De zeer sober uitgevoerde website met het partijprogramma biedt een indruk (http://50pluspartij.nl/programma/).

De beloften zijn voorspelbaar. Het programma omvat een hele lijst van kortingen, voordelen en voorrechten, alle bedoeld om tegendruk te bieden tegen de maatregelen van het kabinet die volgens de aanvoerder van de partij, Jan Nagel (71, ex-Leefbaar Nederland), ouderen bij uitstek het mikpunt maakt van bezuinigingen en verschraling. Inderdaad, met Provinciale belangen hebben die punten niet veel te maken.

De partij positioneert zich tussen de regels door als een grijze mannen alternatief voor diegenen die ontevreden zijn over de huidige politiek maar die ook niet op Wilders willen stemmen. Toch zijn de meeste heren die voor de partij opkomen in hun leven grotendeels aan de oude politiek dienstbaar geweest. Men kan zich afvragen of zij hiervan op hun oude dag alsnog geloofwaardig afstand van kunnen nemen.

De sentimenten van de kiezer zijn vandaag wispelturiger dan ooit. Ontevredenheid en oprechte zorg over de eigen toekomst zijn bij uitstek de voedingsbodem voor “single interest/single issue” partijen. Maar een politiek landschap waarin de belangen van leeftijdsgroepen tegenover elkaar komen te staan lijkt mij toch geen heilzame configuratie voor onze democratie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten