Het einde van ‘Merkozy’
De Amerikaanse econoom-columnist Paul Krugman kan zijn pret niet onderdrukken. Godzijdank, schrijft hij, hebben kiezers in Europa een dam opgeworpen tegen pure bezuiniging. En dat “is a good thing”.
Hij schrijft dit tegenover commentaren in de Britse Economist die de nieuw gekozen Franse president Hollande vorige week onomwonden “gevaarlijk” noemden. De kiezers in Europa zijn verstandiger dan zelfs de slimste koppen van een falend Europees financieel-economisch beleid, stelt Krugman.
De ene mogelijkheid, aldus Krugman, is wat de heersende Europese elite afschildert als een horrorscenario: het openbreken van de euro. Dit zou de nodige ruimte geven aan landen als Griekenland, Spanje en ook Ierland voor exportstimulering op basis van een meer realistische wisselkoers met andere Europese landen. De andere mogelijkheid, met hetzelfde doel, is versoepeling van de Europese rentepolitiek en meer flexibiliteit als het gaat om het risico van inflatie.
In beide scenario’s vallen de heilige huisjes van de huisjes van het huidige beleid, waarin (te) krampachtig wordt vastgehouden aan een eenheidsrecept voor alle eurolanden. Versoepeling daarvan zal in de eerste plaats ten goede moeten komen aan de zwakste landen,.aldus Krugman. Anders gezegd: aan een flinke herverdeling van de Europese welvaart valt niet te ontkomen.
Hoe dan ook zal het beleid aanzienlijk meer dynamisch moeten worden. Dat is wat Krugman lijkt te zeggen.
Zo bezien staan Hollande en al diegenen die concreet werk willen maken van economisch herstel in ons werelddeel wel voor een heel zware opgave. Rechtsom en linksom gapen diepe afgronden.
Zie: Those revolting Europeans
Geen opmerkingen:
Een reactie posten