maandag 30 mei 2011

Servië het zwarte schaap van Europa


Sarajevo, 1914 - Aartshertog Ferdinand en zijn vrouw worden gedood door Servische kogels

Bijna honderd jaar geleden werd in Europa het lont ontstoken van de Grote Oorlog. Directe aanleiding was het conflict tussen Oostenrijk-Hongarije en Servië, een land dat weigerde zich te voegen in het zieltogende keizerrijk van de Habsburgers. Nu, anno 2011, wil Servië maar al te graag behoren tot een groter geheel en zijn het de Europese landen die verre van gretig zijn. Eerst de boetedoening.

Maar wie de hele voorgeschiedenis van overheersing, vrijheid en gewapend conflict overziet, zal eerder geneigd zijn de toetreding van Servië te zien als het ultieme sluitstuk. Het is zeer wenselijk dit proces met alle middelen te bespoedigen en het land te helpen om de voorwaarden te vervullen die hieraan zijn verbonden.

De toevallige loop van de recente geschiedenis heeft Nederland met Servië verbonden. Wij stonden midden in de modder van moordpartijen waarvoor de internationale gemeenschap alsnog een afrekening verlangt. Maar daarmee is niet gezegd dat wij het land – en de argumenten ten aanzien Europese toetreding - daadwerkelijk begrijpen.

Het Europese project van de twintigste eeuw – de EU – botst met het volkssentiment van deze eeuw. Dat kom mede door de verwikkelingen in en rond de eurolanden. Wie houdt het onderscheidt nog scherp in de gaten? De PVV wil geen enkel land meer bij de EU, simpelweg omdat we al genoeg problemen hebben. Maar dat is een kortzichtige positie.

Natuurlijk is geschiedenis geen beslissend argument om vandaag iets te doen of na te laten. Maar dat geldt ook voor omstandigheden waarin de EU-landen op dit moment verkeren. De toetreding van nieuwe landen dient te worden gezien in het perspectief van de langere termijn. Het is in mijn ogen zeer wenselijk dat wij ook in Nederland de toetreding van de laatste Europese landen tot onze gemeenschap toejuichen.

3 opmerkingen:

  1. Servië is een en al armoede en corruptie, het lijkt me dat de aanstaande ineenstortingen van Griekenland, Portugal, Spanje en Italië al meer zijn dan de overblijvende Eurolanden kunnen dragen zonder ook nog Servië uit de problemen te moeten helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We moeten ons al scheel betalen voor griekenland; italie en spanje portugal en ierland kamen eraan, snel gevolgd door polen roemenie bulgarije en tjechie.

    Maar allez, we hebben pas 6 millioen armen; er sterven regelmatig mensen in verzorgingstehuizen van verwaarlozing, we zijn betrokken in maar drie oorlogen waarbij we volgaarne de rekening van USA betalen; o goede medische verzorging te krijgen moet je tegenwoordig in de bajes zitten, de sociale woningbouw staat niet alleen stil maar loopt achter, kom, laten we nog een paar corrupte en criminele landen erbij nemen; we hebben geld zat.

    Melken we de laagste inkomens nog wat verder uit-- voor zover dat mogelijk is.
    -----------
    Zou het niet wjzer zijn een stap terug te doen; uit de nato bv?
    En helemaal, willen we overleven tenminste, uit de euro; gulden terug met gouddekking.

    Wat is de rationele reden dat wij voor 80% van europa zouden moeten werken?
    Tenminste de laagste inkomens in NL.

    PHM van de Kletersteeg

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De oorzaak van de eerste wereldoorlog ligt in de Duitse éénwording na de Franse aanval van 1870.
    Net als nu na de EEG een krachtig Europa is ontstaan ontstond toen een krachtig Duitsland, waardoor de Britten zich economisch bedreigd voelden, terwijl de Duitsers, na Kopenhagen, zich militair bedreigd voelden.
    Al in 1907 zei Balfour tegen de VS ambassadeur 'dat oorlog misschien de goedkoopste manier was de Britse levensstandaard te behouden'.
    In 1917 vond Trotski de geheime verdragen tussen Britten, Fransen en de tsaar, en publiceerde die.
    De VS bevolking kreeg door waarvoor hun zonen overzee waren gestorven.

    BeantwoordenVerwijderen