vrijdag 9 september 2011

Rutte mag Obama’s voorbeeld ter harte nemen




President Obama presenteerde deze week zijn frontale werkgelegenheidsinitiatief aan het Congres. Herhaaldelijk onderbroken door enthousiast applaus – vooral van zijn Democratische partijgenoten – verwoordde hij een moedige poging om Amerika weg te sleuren uit het moeras van economische stagnatie en massale inactiviteit. Zijn plan van netto 450 miljard dollar is vooral gericht op het mobiliseren van de middenklasse voor investeringen in infrastructuur en onderwijs. Daarnaast bepleitte hij een pakket van fiscale stimuleringsmaatregelen voor innovatieve bedrijfsinvesteringen.

De presentatie van Obama viel op door de krachtdadige inhoud en toonzetting. Wie hem welgezind is zal zijn initiatief opvatten als een positieve impuls en alles in het werk stellen om de voorstellen niet te laten verzanden in het moeizame politieke touwtrekken waarin de VS sinds het begin van de financiële crisis verstrikt is. Optimisme heeft zijn eigen betekenis, zelfs wanneer aan de betaalbaarheid ervan – zeker onder de huidige omstandigheden – nog grote twijfels kleven. Of dat optimisme zal overleven valt echter nog te bezien. Republikeinen reageren uiterst sceptisch, hoezeer tal van maatregelen in Obama’s pakket in feite uit hun koker komen.

Een aanpak zoals voorgesteld door Obama zou ook de landen in Europa niet misstaan. Banenpremies voor werkgevers, verlenging van sociale uitkeringen, verlaging van de loonbelastingtarieven en een pro-actief publiek investeringsbeleid behoren in mijn ogen ook bij ons typisch tot de ingrediënten van een beleid dat ons uit de negatieve spiraal kan trekken van enkel bezuiniging en sanering.

Het is te hopen dat premier Rutte de speech van Obama heeft gezien of dat hij ten minste de tekst ervan voor zich heeft. Sommige passages kunnen zo onze eigen troonrede in. Ook onze koningin zou straks wel iets mogen voorlezen met een positieve, optimistische strekking.

4 opmerkingen:

  1. @Theo
    Aan alle investeringen komt een eind. De eerdere subsidies om de Amerikaanse automobielindustrie te stimuleren bleken eindig. Natuurlijk kunnen door inflatie en economische groei de overheidstekorten ingelopen lopen zonder te bezuinigen. Maar dat alleen is onvoldoende. Ook uitgaven moeten terug. President Obama lijkt dat streven vooralsnog niet te volgen. Dus hij koopt tijd en structureert niets.

    Rutte en Obama geven leiding aan onvergelijkbare economieën. Nederland maakt deel uit van de eurozone en kan zich niet veroorloven de schijn tegen te krijgen. Dan krijgt Nederland te maken met oplopende rentekosten zoals eerder Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje en Italië overkwam. De VS is machtig en autonoom en lijkt immuun. Maar dat heeft meer met politieke macht dan met macro-economie te maken. De regeringschef van Nederland en niet van de VS te zijn kan Rutte niet verweten worden.

    Naar mijn idee ligt de pijn in Nederland elders. Namelijk in het uitblijven van hervormingen van de woningmarkt, de arbeidsmarkt en het onderwijs. Dat wordt op zijn best halfslachtig aangepakt en kan beter. Toch lijkt Nederland op de goede weg zoals de gestegen plaats op het lijstje van kenniseconomieën uitwijst.

    De afgelopen tien jaar heeft het defaitisme in de VS toegeslagen. Het zelfbewustzijn is diep weggezakt door 09/11 en de rampzalige oorlogen in Irak en Afghanistan. De verschillen zijn er scherper, de armoede is dieper en de rijkdom groter. Daarom kan Obama van ver komen om de spirit op te krikken en een middenkoers te varen. Dat doet-ie goed.

    Maar in Nederland zou zo'n wervend, nationalistisch verhaal door Rutte nog minder gepikt worden. Dat vinden Nederlanders te patriottisch. En laat de koningin maar optimistische verhaaltjes aan haar kleinkinderen voorlezen. Samen met die grootvader van Argentijnse huize.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ George

    Is de slogan "Nederland sterk maken" die Rutte zo graag bezigt niet even patriottisch? Daarop is hij niet bekritiseerd. Sterk betekent ook mensen aan het werk en inderdaad de hervormingen die ook jij aangeeft.

    Ik vind het Europese "euro-defaitisme" van minstens dezelfde orde als het door jou gesuggereerde Amerikaanse defaitisme. We spannen hier even goed voortdurend het paard achter de wagen.

    Wat jij Obama's middenkoers noemt is precies wat ik Rutte graag zou willen zien nadoen, in onze eigen context en met erkenning van alle verschillen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Laat hem maar eens beginnen met het ontslag van 300.000 ambtenaren die teveel zijn, het idiote op fraude grenzende circus in brussel te normaliseren; de ambtenaren en trendvolgerslonen te verlagen; dan heeft hij een beginnetje gemaakt.
    De vennootschaps belasting omlaag halen naar het europees gemiddelde; zo ongeveer 16% en de inkomsten/loonbelasting voor lagere inkomens af te schaffen.
    in de zorg; de premie weer als een percentage van bruto inkmen zoals het was, de specialisten en doctyoren in loondienst van of de ziekenhuizen of de verzekeringen
    Het onderwijs te reorganiseren, beter opgeleide onderwijzers, klassikaal systeem weer invoeren, onderwijzers minimaal 32 lesuren per week voor vol loon.Nivo van alle opleidingen drastisch omhoog

    Maar daar is het teveel een slappe zak voor.
    PHM van de Kletersteeg

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat ie wel doet: opscheppen dat die de Leopards eruit gooit--om te bezuinigen, maar vergeet te zeggen dat ie ondeugdelijke zweedse tanks heeft gekocht; die krengen starten niet eens.
    Daarnaast; wij hebben een tankwerkplaats, waar tanks volledig gereviseerd kunnen worden; bewapening moderniseren is een kwestie van software.
    de leopards waren 1000 maal beter dan die zweedse rotzooi
    Met dit soort bedrog houdt dit kabinet zich bezig
    PHM van de Kletersteeg

    BeantwoordenVerwijderen