vrijdag 12 augustus 2011

Voorbij de somberheid


Onrust in Engeland


Doemdenken is geen feest. En niets is erger dan hierin te worden bevestigd. Toch las ik de afgelopen week met een gevoel van opluchting (“zie je wel: ik ben niet gek!”) een opiniestuk van de Amerikaanse econoom Krugman over desastreuze ontwikkelingen in de financiĆ«le wereld.

“It’s not just that the threat of a double-dip recession has become very real. It’s now impossible to deny the obvious, which is that we are not now and have never been on the road to recovery.” (*)

Dat is wat ik altijd heb gedacht. Waar had dat economisch herstel immers vandaan moeten komen? Die vraag stelt Krugman ook. Wij willen groei maar wij zijn verzadigd in onze gangbare behoeften. Wat resteert is de vervangingsvraag en die is juist door de enorme kwaliteitsverbetering van de belangrijkste duurzame producten, zoals auto’s, computers, andere apparatuur, beperkt. Met de meeste spullen kunnen wij lang mee, als wij willen.

De groei die wel heeft plaatsgevonden ia vooral het gevolg van opkomende nieuwe markten, een gunstige factor voor Nederland als uitgesproken, zeer divers exportland. Maar de markten die het betreft zijn niet robuust genoeg om de wereldeconomie op de been te houden, zoals deze week nog eens werd onderstreept in een editorial van de New York Times. (**)

De recente financiĆ«le verwikkelingen – in Brussel en in Washington – leiden ons af van de hoofdzaak: de basis van onze economie op langere termijn. Als mensen het belangrijk vinden dat Rutte leiderschap toont en hiervoor zelfs zijn vakantie onderbreekt, dient het daarover te gaan.

Het is makkelijk met alle onrust om ons heen weg te zinken in donker pessimisme. Om dat te overwinnen is een regering nodig die een beter perspectief formuleert dan enkel bezuinigingen en schuldenregelingen. De noodzaak daartoe klemt des te meer in het licht van de ernstige maatschappelijke explosies elders in Europa. Wij leven niet op een eiland. Waar mensen het vertrouwen verliezen, zeker als het gaat om jonge mensen, is van alles denkbaar.


(*) The Wrong Worries


(**) Where will economic growth come from?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten