dinsdag 15 december 2015

INTEGRATIE IS ELKAAR VERTROUWEN GEVEN



Ik luisterde vandaag naar een interview met oud-PvdA leider Job Cohen. Hij sprak over zijn aanstaande toneelrol als Joop den Uyl. Er werd tijd genomen voor een goed gesprek. Daarin vertelde Cohen tevens over zijn vader, die na de Duitse bezetting adjunct/directeur werd van het (toen:) Rijks-Instituut voor Oorlogsdocumentatie, onder Prof. Lou de Jong. Drie Joodse mannen die de scepter zwaaiden over de Nederlandse oorlogsherinnering. De Jong, Cohen en Henk Sijbes, vertelde Job.

Ja, zo leven wij in Nederland al enkele eeuwen in verscheidenheid samen. Dit is het kloppend hart van de Nederlandse assimilatietraditie.

Wij zouden vandaag als het ware op dezelfde voet in staat moeten zijn om drie Marokkaanse Nederlanders de verantwoordelijkheid te teven een uitbreidingsplan van Madurodam.  Hoeveel moskeeën zouden er dan verrijzen? Te veel, of juist te weinig? Ik zou denken: in goede balans. Daarin kunnen wij elkaar alle vertrouwen geven. Althans, dat zou ons ideaal moeten zijn.

Lou de Jong c.s. hebben destijds, met medewerking van heel veel anderen dan alleen de drie genoemde heren, een monumentaal bouwwerk gemaakt van een Nederlandse oorlogsherinnering, dat nog steeds staat als een huis.

Het was overigens de vader van Job Cohen die mijzelf ooit persoonlijk vroeg om hem te vergezellen bij een 4 mei herdenking in Leiden. Zijn “Waarde Altes” briefje met zijn uitnodiging koester ik nog steeds als een dierbare herinnering aan deze bijzonder man. (*)

Ja wat is dat toch dat wij niet ons genoegen beleven juist in al die verscheidenheid? Waarom is dat zo moeilijk? En ja inderdaad, het vraagt vooropgesteld vertrouwen. Anders gaat het niet.

Des te meer is het een opgave dat vertrouwen niet te verkwanselen, of zelfs helemaal geen kans te geven, tegen de achtergrond van de talloze dreigbeelden en vooringenomenheden die ons dankzij de media dagelijks voorgeschoteld worden.

-----------------------------------
(*) Dit gebeurde in 1974. Ik was toen student-lid en tevens vice-voorzitter van de Leidse universiteitsraad. Cohen was onze Rector Magnificus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten