dinsdag 22 december 2015

IN EEN POLITIESTAAT IS NIEMAND MEER ZEKER


We zijn een verzameling geworden van fanatieke verbodsterroristen

Weer praat Nederland over allerlei nieuwe verboden. In deze tijd is Sinterklaas de zwarte piet en nu het vuurwerk op oudejaarsavond. In de hele reeks van strafbepalingen die in het afgelopen decennium aan onze wetboeken zijn toegevoegd kunnen zij er nog wel bij. Je zou zeggen dat dit allemaal tamelijk onschuldig is, althans in het licht van de grote wereldvraagstukken, maar in mijn ogen is het verre van dat.

Degenen die zich scharen achter het verlangen naar meer gestrengheid in onze regels , op welk terrein dan ook, lijken te baden in de gelukzaligheid die zij ervaren bij de overwinning van goed tegen kwaad. Zo voelen ze dat. Problemen worden opgelost, we hebben geen last van elkaar en alles netjes op orde. Nog een paar regeltjes meer, en wij lopen met ons keurig in het gelid, want owee!  Anders volgt de boete(doening).

Wat ik als opgeleid jurist natuurlijk in hoge mate storend vind is dat de pleidooien voor regeltjes en verbodsbepalingen vooral komen van mensen die van het recht geen of slechts een rudimentair besef hebben. Het recht ja ach, dat is mijn recht. Toch?


Uiterste veiligheid leidt tot een samenleving van grote onzekerheid
(Dag Hammerkjöld)


Een samenleving die van alles wil regelen en verbieden maakt van haar innerlijke zwakte een grimmig afweerschild. Zij wordt voornamelijk nog beheerst door verstikkend wantrouwen alom. Alles dat ook maar een beetje anders is dan ‘normaal’ moet worden aangebracht. We gaan weer terug naar de tijd dat we moesten opletten wat de buren van ons zouden zeggen.

De meest grimmige werkelijkheid is natuurlijk het angsthazengedrag en de botte afwijzing van medemensen in nood, niet alleen oorlogsvluchtelingen maar evengoed degenen die wij in ons land liefst helemaal uitsluiten.


Dat  de malloot die deze bagger zelfs tot in het parlement uitkraait tot ‘politicus van het jaar’ wordt uitgeroepen zegt eens te meer in welke spirituele en humanitaire woestijn diegenen die dit ondersteunen ons willen sturen.

1 opmerking:

  1. Misschien zijn minder intelligente mensen ook veel vaker gewoon heel angstig? Of nemen hele domme mensen vaak hele domme beslissingen? Of allebei?

    BeantwoordenVerwijderen