zondag 12 augustus 2012

Dat wordt wat, regeren met de SP

 














Mark Rutte zal niet makkelijk slapen. Wat, indien de a.s. verkiezingen inderdaad de SP tot de grootste partij maken? Dit mogelijke vooruitzicht wijst op een belangrijke verschuiving in de nationale politieke verhoudingen. Belangrijker dan de opkomst en teloorgang van versnipperd rechts. Uiteindelijk is het aan die flank toch de VVD die zich staande weet te houden. 

De eerste partij die zich een dergelijke verschuiving zal aantrekken is natuurlijk de PvdA. Jongeling Samsom maakt er nog een grotere tragedie van dan zijn voorganger Cohen. Tegenover de aimabel ogende Roemer is het bijna alsof hij niet bestaat. Links Nederland verhangt massaal de bordjes. 

De SP is een “grass roots”partij zoals een sociaal-democratische partij behoort te zijn. De grote zorg is natuurlijk hoe democratisch die partij nu werkelijk is. Mij dunkt dat die zorg vanzelf wegvalt zodra het gaat om het besturen van democratisch Nederland.

Rutte is geen echte vriend van Samsom en van Roemer is hij geen openlijke vijand. Dat laatste geldt ook in de verhouding tussen SP en het CDA. Hoe belangrijk dat laatste is valt natuurlijk ook nog te bezien. Ik kan mij goed voorstellen als het CDA onder deze omstandigheden liever kiest voor de oppositie. Het maakt ook niet veel uit, want er staan twee middenpartijen te trappelen die met SP en VVD best zaken kunnen doen. 

Zo tuimelen we van de ene verbazing in de andere. Het wordt leuk wakker worden na de vakantie.

3 opmerkingen:

  1. Ik gun het Roemer en Nederland van harte. Toch zijn het maar peilingen en vooral die van Maurice de Hond vertrouw ik voor geen meter. Die wil gewoon zo opvallend mogelijk zijn, om maar goed te scoren met zijn vermeende uitslagen. Maar bij Synovate staat de SP ook erg hoog. Toch heeft ook die in de voorgaande jaren de vaak SP te hoog ingeschat en waren er bij de echte stembusgang toch vermeende SP'er die op het laatste moment voor de PvdA kozen.

    En of het mis of goed gaat weet ik niet. Ik vond en vind de PVV een groter risico. Hier in de stad hebben we een SP wethoudster die het prima doet. Maar zelfs haar Trots-collega-wethouder doet het redelijk. Denk gewoon dat uiteindelijk de beleidsambtenaren het voor het zeggen hebben en dat het er niet zo toe doet wie eventjes (enkele jaren) een departement mag leiden.

    Het ondemocratische zit er dan ook in dat ik een slechtfunctionerende ambtenaar niet naar huis kan stemmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Iedere partij aan de macht. Grotere partijen een minister, kleine partijen een staatssecretaris. Iedere partij moet een programmapunt van een andere partij uitvoeren...
    SGP een staatssecretaresse die de weigerambtenaren moet ontslaan. De PVV een minister die het voor ouderen en gehandicapten opneemt. De VVD die de zorg er weer boven op moet brengen. Het CDA die het voor de natuur opneemt. Hero Brinkman die alcoholistische criminelen oppakt. En zo voort.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misschien dat Roemer flink gaat bij leren en worst zijn partij een degelijke coalitie genoot. Maar hij zal eerst moeten leren de hand op de knip te houden. Anders varen we binnen kort met het bootje van Griekenland mee.

    BeantwoordenVerwijderen