dinsdag 10 januari 2012

Minister Kamp miskent de realiteit op de arbeidsmarkt




Minister Kamp van Sociale Zaken vindt dat iedereen die kan werken ook moet werken. Werklozen en bijstandstrekkers behoren elk aanbod te accepteren. Heldere principes, die op zichzelf niet onredelijk zijn maar die in de realiteit van dit moment voor tal van werkzoekenden geen soelaas bieden.

Sinds vorig jaar is het aantal gepubliceerde vacatures zeker tot de helft geslonken. Deze neergang treft niet alle segmenten van de arbeidsmarkt in gelijke mate. Over de kwantitatieve en kwalitatieve trends op de arbeidsmarkt tref ik nauwelijks enige analyse, dus moet ik het doen met mijn eigen globale impressie.

Mijn indruk is dat voor hoog opgeleiden in niet-exacte of niet-financiĆ«le beroepscategorieĆ«n de loopbaanvooruitzichten nog het meest geslonken zijn. Brede, meer beleidsmatige functies zijn volkomen verdwenen. Dat spoort ook met de algemene trend van sanering die hogere prijs stelt op pure uitvoering en die nadenken op de achtergrond schuift. Accountants, controllers, verkoopspecialisten, ICT’ers en ja, ook zorgverleners blijven populair; daarbuiten kan je het schudden. Ook voor de middengroepen verdwijnen meer banen dan er bij komen.

Een groot tekort in de beeldvorming rond de situatie van werkzoekenden is hun gebrek aan stem. Van de concrete omstandigheden en knelpunten van mensen in deze situatie weten wij bitter weinig (*). Wie zich laat kennen als werkloze is getekend voor het leven. Men houdt z’n mond. Veel informatie over de daadwerkelijke werking van de arbeidsmarkt komt dus niet boven tafel.

Maar ik weet zeker dat er een veel grotere stille ellende heerst dan waarvan Kamp blijk geeft. Mensen die niet meer vooruitkomen, die onder hun kunnen werken en vooral: mensen die er gewoon buiten staan en niet meer binnenkomen.

Elk aanbod accepteren? Dat is mooi gezegd, maar dan mag minister Kamp wel vertellen waar die aanbiedingen vandaan moeten komen. Voor tal van mensen is dat het grootste knelpunt, hoe hard zij ook proberen te solliciteren.

Even zorgelijk is het stilzwijgen op dit punt bij de belangrijkste oppositiepartijen, te beginnen met de PvdA. Ik heb al eens eerder betoogd dat die partij de arbeidsparticipatie hoog in het vaandel zou mogen stellen en niet alle energie zou moeten weggeven aan het Wilders pesten.

Onze werkgelegenheid heeft een krachtige woordvoerder nodig. Minister Kamp heeft zich gediskwalificeerd. Vakbonden zijn bezig met gisteren. Wie biedt?

(*) Toevallig hoorde ik juist vandaag een interview op Radio 1 met een 40-plusser, 22 maanden werkzoekend, 300 sollicitaties, 20 gesprekken en nog steeds geen baan. Hij klonk bepaald niet als een kansloze. Zijn optreden op de radio is een grote uitzondering op iedereen in zijn situatie die nu blijft zwijgen. Pet af.

-------------------

PS:
De volgende lezersreactie voeg toe als PS bij dit verhaal. Ik ondersteun het van harte.

"Het is eigenlijk een grote schande dat Kamp juist nu steeds strengere maatregelen aankondigt en doet alsof werklozen nuttelozen zijn en dat het hun eigen schuld is dat ze zonder werk zitten. En hij predikt een soort van propaganda over werkenden die ook niet klopt, zoals : "werkende mensen verhuizen aan de lopende band, dus de werklozen / uitkeringstrekkers moeten verplicht verhuizen voor werk". Nou werkende mensen verhuizen helemaal niet aan de lopende band vanwege een baan. Dat heb ik uitgezocht.

Ik vraag me verder af hoeveel echte vacatures er zijn. Vaak zijn het steeds dezelfde, of zijn het ook wel schijnvacatures. Of er zijn vacatures die een werkgever naar buiten brengt maar ondertussen zoekt de werkgever intern. Kamp heeft geen idee!"

4 opmerkingen:

  1. Politici leven van sprookjes. De werkelijkheid is ontluisterend simpel : werkloosheid wordt niet gemaakt door werklozen maar door werkgevers. Een kleuter kan het probleem oplossen : doe het werk met 20 in plaats van 19 en er is geen werkloosheid meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. een mooie column! STuur 'm op naar kranten! ^^

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik geloof dat het banen aanbod hoger is dan de werkloosheidcijfer.
    Maar werkwilligen daar zit het probleem

    BeantwoordenVerwijderen
  4. goed artikel!
    Ik heb een uurtje geleden dat interview op radio 1 afgeluisterd via internet.

    Het is eigenlijk een grote schande dat Kamp juist nu steeds strengere maatregelen aankondigt en doet alsof werklozen nuttelozen zijn en dat het hun eigen schuld is dat ze zonder werk zitten. En hij predikt een soort van propaganda over werkenden die ook niet klopt, zoals : "werkende mensen verhuizen aan de lopende band, dus de werklozen / uitkeringstrekkers moeten verplicht verhuizen voor werk". Nou werkende mensen verhuizen helemaal niet aan de lopende band vanwege een baan. Dat heb ik uitgezocht.

    Ik vraag me verder af hoeveel echte vacatures er zijn. Vaak zijn het steeds dezelfde, of zijn het ook wel schijnvacatures. Of er zijn vacatures die een werkgever naar buiten brengt maar ondertussen zoekt de werkgever intern. Kamp heeft geen idee!

    BeantwoordenVerwijderen