woensdag 20 juli 2016

TURKSE REGERING HUILT KROKODILLENTRANEN




Wel degelijk heeft Erdogan iets te verantwoorden, maar aan wie?

De extreem repressieve reactie van de Turkse president Erdogan op de militaire couppoging mag best tegen een zeer kritisch licht worden gehouden. De Turkse regering doet alsof zij zich hiervoor tegenover niets en niemand te verantwoorden heeft, maar dat is onjuist.

Dat brengt de gedachten intussen naar een ander forum dan de EU. En misschien is het beter dat niet eerst Europa of Amerika, maar de Verenigde Naties en haar organen de vragen stellen die moeten worden gesteld. Fundamentele vrijheden. Mensenrechten. Ook in Turkije, en zeker ook als lid van de NAVO, dat immers ter bescherming van onze vrijheid en democratie is opgericht.

Vele duizenden zijn ontslagen, gearresteerd of geschorst, in alle rangen en lagen van de bevolking. Onmogelijk kunnen zoveel mensen aanstichters zijn geweest van een wel zeer amateuristische militaire machtsgreep.

Vervolgens, en stellig in de allereerste plaats, is Erdogan verantwoording verschuldigd aan de Turkse kiezers. Afgaande op de berichten tot nu toe is het allerminst duidelijk hoe sterk de (werkelijke) steun voor Erdogan is en idem voor zijn oppositie. Bestaat die dan nog – legaal én in realiteit?

Wat wil Erdogan bewijzen met de jacht op zijn – gedoodverfde - Nemesis, Gülen? Het is heel onwaarschijnlijk dat de VS zal instemmen met diens uitlevering. Los van politieke overwegingen, door het gebrek aan min of meer aannemelijk bewijsmateriaal.

In Nederland reflecteert deze ontwikkeling op de verhoudingen tussen en met de Turkse Nederlanders. Onze Turkse Nederlanders. Nou ja, dat valt nou juist zo te betwijfelen. Afgaande op recente signalen denk ik dat er een proces van desintegratie aan de gang is. Meer Turkse Nederlanders zien – nu – Erdogan als ‘hun president’. Dat mag natuurlijk, zolang elk gevolg hiervan zich maar positief verhoudt met onze wetgeving en grondrechten.

De spanningsvelden broeien op. Er is meer ontvlamming. We zullen misschien wel eens helemaal opnieuw naar deze conflicten en vragen moeten leren kijken. Diezelfde meer bescheiden en terughoudende geest mag ook een Erdogan tonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten