Meer dan vijftig jaar geleden maakte ik een tekening van een dag aan het hof van Karel de Grote. "Keizer Karel leert" staat eronder. Een monnik leest de keizer voor. Dat klopt met de geschiedenis, die vertelt dat de Engelse geestelijke Alcuin een belangrijke rol vervulde in de vorming van Keizer Karels rijk. Hij organiseerde tal van verbeteringen in het onderwijs.
Ondertussen loopt een kunstenaar de zaal binnen die sterk lijkt op een bekende stripheld. Hij heeft een afspraak met de keizer om een portret van hem te maken. Helaas is dit in in werkelijkheid niet gebeurd. Over naar het leven getekende beeltenis van Karel de Grote beschikken wij niet.
Karel de Grote speelt een belangrijke rol in de wordingsgeschiedenis van Europa. Dat is wat de juffrouw in de vierde klas ons duidelijk wilde maken toen zij ons de opdracht gaf hiervan een tekening te maken.
Welke betekenis de keizer later in mijn leven voor mij zou krijgen kon ik toen niet vermoeden. Het zou voor mijn karakter ook niet goed zijn geweest als ik hiervan destijds al bewust was.
Europa en de wordingsgeschiedenis van onze beschaving zijn thema's in mijn nieuwe boek.
Daarover later meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten